Spiritualism

Spiritualism online

Idag mår många sämre psykiskt än någonsin tidigare och utbudet till hjälp är enormt, frågan är bara vem kan man lita på och vilken hjälp behöver man? Om man har svårt att finna rätt hjälp genom traditionell sjukvård så finns det många som söker sig online istället. Möjligheten, eller faran om man väljer att se det så, är att det online finns så många olika vägar till att få hjälp men vilken är den rätta? Och kan man lita på det man läser/ser/hör online?

För de oseriösa så finns det många snabba kursen att ta över internet där man sedan får diplom och kan kalla sig olika titlar.

Välj rätt

Jag ska nämna några andliga kurser här nedan som det finns diverse snabbkurser för, därför gäller det att välja rätt kursanordnare om man tänkt gå en kurs. Om man istället är en potentiell kund så finns det också anledning att kolla var de gått sin utbildning och liknande.

Buddha
Den digitala världen har förändrat våra liv

Följande titlar kan det finnas en hel del oseriösa aktörer bland: wellnesscoacher, livscoacher, yogainstruktörer, medium, tarotläsare, healers, reiki-instruktörer, färgterapeuter, numerologer, shamaner, hypnosterapist och Afrikansk andlighet.

En stor del av de oseriösa kurserna vigs åt att lära sig hur man tjänar pengar på sina andliga tjänster, att konvertera personer som söker gratis tjänster till betalande kunder, hur man lockar facebook-följare och hur du kan påverka/skapa recensioner på din Facebook-sida. Till mindre del ägnas kursen åt det praktiska kring utövandet. Därför kan du ju förstå att det kan bli riktigt tokigt om man hittar till någon oseriös behandlare eller andlig vägledare.

Annorlunda livsstil

Från hemmet har det blivit enkelt idag med en dator och internet att bygga ett spirituellt helande-företag. Många människor är så förvirrade idag, sökande, frågan är om de vet efter vad. Det är bara att slå på tvn en vardagkväll så kanske du ramlar över något program som visar människor som lever annorlunda.

Men såna livsstilsprogram visar inte enbart människor som väljer en konstig livsstil utan även de som vågar gå sin egen väg. Där finns till exempel unga människor från storstäderna som väljer att flytta ut i skogen utan varken el eller varmvatten. Men även småbarnsföräldrar som satsar allt på en karriär som online-gamer eller kanske spel-influencer. Det finns en enorm marknad för just gaming-influencers som spelar intressanta spel och sedan sänder det på youtube, tro det eller ej men det är fascinerande att kolla på och man fastnar lätt en timme eller två.

Men för att återgå till det andliga så har det alltså även skapats en marknad för det online. Jag ska nämna ett exempel på en seriös och framgångsrik spirituell inspiratör online, han kommer från Vancouver, Kanada, och heter Garry Rodgers.

Han är en pensionerad Royal Canadian Mounted Police-morddetektiv och kriminaltekniker. Han fungerade också som en krypskytt vid brittiska SAS-utbildade Emergency Response Team, så han har fått lite erfarenhet kring liv och död. Nu är han en Amazon-bästsäljande brottsförfattare och bloggare på sin egen blogg och på The HuffPost. Han säger sig vilja provocera dina tankar och hjälpa dig med ditt skrivande kring det andliga.

Viktiga budskap

Garry menar att dessa spirituella webbsökare inte bara är new age-junkies som söker en resa med nästa trendiga mystik. De flesta söker fast, inflytelserikt ledarskap. De letar efter ledare med djup karaktär som matchar räckvidden för deras cyberförbindelser, andliga påverkare med integritet, visdom, uthållighet, bedömning och framför allt äkta ärlighet och uppskattning av sanning. Det är samma egenskaper som folk vill ha för sig själva.

Han menar också att testamenten till en högre makt en gång var begränsade till skrifter och kyrkor. Informationsrevolutionen förändrade drastiskt leveransen av andlig vägledning. Men den digitala tidsåldern har inte riktigt förändrat själva budskapen. Nu är det mycket lättare att få fakta eller åtminstone få inflytelserika åsikter om universella sanningar. Ansvaret för att uppskatta andlig vägledning och utöva det praktiska livet kvarstår hos individen. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så. Andlighet handlar om personligt val och att växa som människa.

Meditation
Meditation

Populär prästinna

En annan stor livsstilsinfluencer är Iyanla Vanzant, en 63-årig afroamerikansk advokat, motiverande talare och spirituell vägledningslärare. Hon är mest känd för sina andliga böcker och många uppträdanden i Oprah Winfrey-showen. Hon har också sitt eget syndikerade TV-samtalsprogram. Vanzant har en position som en prästinna i den afrikanska Yoruba-traditionen. Yorubas övertygelser är ett ankare till Vanzants andliga övertygelser och läror. De anser att alla människor är en del av en stor ande som så småningom återförenas i ett liv efter livet. På jorden är varje person andligt ansvarig för att interagera med alla andra levande saker inklusive jorden själv. Liv och död är livscykler och genom att andligt växa uppnår varje person transcendens till en enhetlig balans. Upplysning finns i balans medan man lever och genom meditativ bön.