Paulo Coelho

En författare som slog igenom stort med boken Alkemisten var Paulo Coelho. Det är en välskriven bok med ett viktigt budskap om livet. Budskapet är simpelt och väldigt viktigt i dagens samhälle där vi kan vara väldigt hårda i att döma varandra. Boken handlar om att visa på att det går att följa sina drömmar. Den här boken fick stor genomslagskraft när det kom ut och blev snabbt en av världens genom tiderna mest sålda böcker.Från början kom boken ut i en upplaga på portugisiska och det var ett lite förlag i Brasilien som gav ut den. Försäljningssiffrorna uteblev och boken sålde knappt överhuvudtaget. Några år efter att boken hade utgivits i Brasilien fick Harper Collins tag på boken och förstod värdet i den lilla romanen. Han förvärvade utgivningsrättigheter och publicerade boken i USA. Försäljningen kom snabbt igång och boken blev en storsäljare. Den nådde så högt som till New York Times Best Seller list. Efterhand har boken översatts till fler språk och finns idag utgiven på 69 språk världen över. Den totala försäljningen uppgår till 65 miljoner böcker och den har sålts i mer än 156 länder.

Bokens viktiga budskap

Det som boken står för och som gjort att den sålts om och om igen är det enkla och tydliga budskapet. Den enkla fåraherden Santiago går till en spåkvinna som uppmanar honom att följa sina drömmar efter att han flera nätter har drömt om vackra skatter. De här skatterna han drömt om finns i Egypten vid pyramiderna. Först tycker han att spåkvinnan är lite galen, men efter att ha mött en konung som talar om för honom att han ska söka sin lycka bestämmer han sig för att ge sig iväg. Santiago tar med sig två magiska stenar och ger sig av på sin resa mot Afrika.

Bokens viktiga budskap

Det första som händer är att han blir lurad på de pengar han får efter att ha sålt sina får. För att kunna fortsätta finansiera sin resa väljer han att ta anställning hos en man med en kristallbutik. Den här mannen visar sig vara en riktig drömmare. Skillnaden mellan Santiago och mannen är att mannen valde att aldrig följa sina drömmar. För Santiago som precis börjat sin resa verkar det konstigt, men respekten för mannens beslut har han ändå. När han fått ihop de pengar han behöver ger han sig iväg för att nå drömmen. Santiago hittar en engelsman som ska hjälpa honom att ta sig genom öknen till Egypten. De slår följe och beger sig iväg. Under resans gång kommer karavanen till en oas. Det är en vacker oas med massor med träd och många människor. Här sprudlar det av liv och glädje. Santiago stöter på Fatima, en ökenkvinna som blir hans stora kärlek. Han lovar att när han har hittat skatten ska han komma tillbaka till henne. I den här oasen hittar han också alkemisten. Han berättar att han har forskat fram “de vises sten” och att han har ett recept för att förvandla bly till guld. Alkemisten tar emot Santiago som lärjunge och lär honom viktiga saker. Berättelser om passion, kärlek och “världssjälen”. Resan fortsätter och det viktigaste Santiago lär sig är att se de olika tecknen som visar sig i omgivningen och att lyssna till sitt hjärta. Skatten som visar sig vid resans slut är något helt annat än vad han förväntat sig.